Här är powerkvinnornas 5 karriärknep

Här är powerkvinnornas 5 karriärknep

Foto: Foto:Christian Gustavsson

Din utveckling 29 Maj 2012 00:00

Vilka kan ha bättre tips på hur man gör karriär än de som redan har lyckats? Här är fem tips från Sveriges mäktigaste kvinnor.

I dag tycker många att det är självklart att kvinnor och män ska jobba på lika villkor. Men vi behöver inte backa många år för att hitta stora skillnader. Kvinnorna har gått från att, på 50-talet, ha särskilda kvinnolöner till att, i dag, axla tunga roller i såväl näringslivet som inom politiken.

I dag är samhället fullt av mäktiga kvinnor. Men de är fortfarande inte lika många som männen. Författarna Camilla Björkman och Ulrika Ek bestämde sig för att intervjua några framgångsrika kvinnor för att ta del av deras karriärknep. Resultatet blev boken Powerprincipen – Framgångsformeln som lyfter din karriär. Knepen är universella, men boken riktar sig främst till kvinnor. Trots att de intervjuade i boken är så vitt skilda personer som Charlotte Kalla och Alexandra Charles är deras karriärknep slående lika.

Så blir du framgångsrik:

1. Riv det största hindret i karriären
Powerkvinnorna angav att det största hindret i deras karriär har varit att ta reda på vad de vill arbeta med. När de väl visste det blev drivkraften starkare ­– nu brann de för sina jobb. Bry dig inte om vad andra tycker – gör DIN grej.

2. Hitta din grej.
Fråga dig själv om och om igen vid olika tillfällen; på morgonen, vid lunch, på en restaurang med vännerna, på ett seminarium eller i kassan på Ica: Vad är meningsfullt för mig? Du ­kommer få olika svar vid olika till­fällen – men till slut kan du skönja ett mönster: ­­Det här är min grej!

3. Utvärdera dig själv.
Ta dig tid att någon gång per år stanna upp och tänka igenom din yrkesroll. Vad trivs du med, vad trivs du inte med och vad skulle du vilja lära dig? Tänk igenom vad du själv kan påverka och vem du behöver prata med för att komma vidare: chefer, kollegor eller ditt kontaktnät?

4. Omvärdera ordet ”framgångsrik”.
Olika personer lägger olika värderingar i ordet framgångsrik. För någon är det viktigt att kunna titulera sig vd för ett stort börsnoterat företag. Andra tycker att framgång är att jobba med det man älskar. Vad innebär ordet för dig?

5. Lär dig ta betalt.
Vare sig du är egenföretagare eller anställd – lär dig ta betalt för ditt jobb. Många tycker att det är jobbigt att prata lön eller ersättning. Peppa dig själv innan en förhandling. Låt motparten lägga första budet, annars finns en risk att du lägger dig för lågt. Och acceptera inte första budet, det finns alltid en marginal att gå högre. Förhandla med ett leende – ingen vill hala upp plånboken om det råder dålig stämning.

 

Anna Blomberg
Publicerad 29 Maj 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Din utveckling

Ofta sen till jobbet? Så här ändrar du på ovanan

Ditt Liv

Ofta sen till jobbet? Så här ändrar du på ovanan

"Förlåt, förlåt, förlåååååååt - det ska aldrig hända igen!" Om detta är du varje måndag har vi precis rätt tips för att lära dig...

Sadla om? Här är 6 steg till en helt ny karriär

Din Framtid

Sadla om? Här är 6 steg till en helt ny karriär

Saknar du motivation eller känner suget att förverkliga en ny dröm? Karriärcoachen Anneli Lusth har råden för dig som vill byta spår.

Ebba Hallin är initiativtagare till den populära eventserien FuckUp Nights och grundare av Bonnibox.

Ditt Liv

”Därför måste vi våga misslyckas”

Misslyckandet är en självklar del i alla individers äventyr och utveckling, skriver entreprenören Ebba Hallin.

Ansvar nyckelordet när årets drömjobb rankas

Din Framtid

Ansvar nyckelordet när årets drömjobb rankas

Chefer på hög och mellannivå är en bristvara, men trots det rankas dessa jobb högt bland svenskarnas drömtitlar.

David Stiernholm kallar sig Sveriges enda struktör.

Din Karriär

Så får du superstruktur på jobbet

Känns tillvaron som ett enda kaos? Håller du många saker i huvudet och blir stressad när du tänker på allt som måste göras? David...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »