Hans robotstädare ska fixa världshälsan
10 Okt 2014 kl: 00:00

Hans robotstädare ska fixa världshälsan

Efter en master i medicinteknik från KTH har Virpal Singh bland annat jobbat på ett hjärtsjukhus i Etiopien. Nu har han kammat hem förstaplatsen i Urban Resilience Challenge – vars syfte är att ta fram idéer som gör vår världsom­fattande urbanisering hållbar.

Varför sökte du till Urban Resilience Challenge?
– Jag har vistats mycket i utvecklingsländer och sett problemen som urbaniseringen medför. I den här tävlingen använde jag mina erfarenheter för att ta fram en idé som kan bidra till en bättre miljö. Det känns otroligt hedrande att juryn utsåg mig till vinnare.

Berätta om din idé, RoboSweeper!
– Det är en robot som plockar upp skräp på för­programmerade koordinater. Mycket av avfallet i till exempel Indien ligger på gator där människor vistas, och hanteras dessutom för hand, vilket är en stor hälsorisk. Det är även ett demokratiproblem eftersom de rika dumpar sitt skräp i de fattigare områdena eller anställer människor som tar hand om avfallet. RoboSweeper är än så länge ett koncept men ­tanken är att det kan bli en automatiserad avfallshantering och att invånarna ska kunna sms:a en områdeskod som RoboSweeper åker till för att plocka upp skräpet.

Vilka är dina mål?
– Att engagera mig i projekt som gör konkret skillnad för många människor. Jag har en stor passion för sjukvårdsfrågor och med Robo­Sweeper kan jag bidra med en lösning som kan ge förbättringar inom både miljö, hälsa och ­demokrati i utvecklingsländer.

Har du några tips till våra läsare?
– Våga tänk internationellt! Utsätt dig för nya möjligheter och platser och våga göra det du vill göra. Har du en idé eller något du brinner för gäller det bara att hitta ett sätt att genomföra det på.