Så gör du grön karriär

Så gör du grön karriär

Foto: Foto:Anna Ödlund

På jobbet 27 Jan 2010 00:00

Alla kan – och bör – göra något, och ett av de enklaste sätten att göra en ordentlig insats är att välja en grönare karriär.

Det är lättare än någonsin att göra en miljömedveten karriär. Här är våra tips – vare sig du vill satsa 100 procent eller bara 25.

Många av de jobb som räknas som gröna är egentligen variationer på redan existerande yrken som exempelvis snickare, sekreterare och vaktmästare.

Det är detaljerna i arbetet som avgör; snickaren kan använda återvunnet virke, sekreteraren kan minska energiåtgången och pappersanvändningen på kontoret, och vaktmästaren kan gå över till miljövänliga rengöringsmedel. Möjligheterna är många för den som är intresserad, och det kan lätt bli lite rörigt. Därför har vi valt att bena upp de olika graderna av engagemang efter den procentsats som du ser här nedan.

Vilken engagemangsnivå som än passar just dig går det att åstadkomma mycket. Vi människor är faktiskt riktigt duktiga på att förändra saker. En enkel blick bakåt i historien ger gott om bevis på det. Den som till exempel tror att världen aldrig har varit så smutsig som i dag kan googla den stora smogen i London 1952. Mellan den 5:e och 9:e december dog 4 000 Londonbor (mest barn och gamla) på grund av luftföroreningar – mer än dubbelt så många per dag som under Blitzen – och 8 000 till under de följande veckorna. Detta i en av den civiliserade världens viktigaste städer för bara drygt 50 år
sedan. I jämförelse med det är Londons luft år 2008 ren. Allt var inte sämre förr, men det är viktigt att hålla i minnet att allt sannerligen inte var bättre.

Så, hur mycket är du beredd att satsa för miljön?

100% – Starta grönt företag
Här handlar det om en helsatsning. Du startar troligen ett miljöföretag som bygger på en briljant idé du får eller på den forskning du gör efter grundutbildningen. Om du lyckas få investorer att stödja din idé kan du anställa personal, köpa utrustning och starta tillverkning.

75% – Jobba som miljöspecialist
Om du inte törs starta eget kan du ändå nischa din karriär mot miljöområdet. Du väljer en miljöinriktning på din utbildning och investerar pengar, tid och ansträngning på en specialisering som kommer att färga dina karriärval.

50% – Bli kontorets miljöpolis
Du har ingen specialiserad miljöutbilding utan bara ett brinnande intresse och en vilja att påverka. Och det kan du lätt göra, vilken bransch du än hamnar i. Som miljöombud på kontoret blir du ett föredöme för dina kollegor. Dessutom driver du företaget i en grönare riktning.

25% – Gör aldrig mindre än det här
Nu är vi nere på den miniminivå där vi alla borde befinna oss. Ditt yrke har inget med miljö att göra, och du är heller ingen predikande miljönörd, men du cyklar eller åker kollektivt till och från jobbet, kopierar sparsamt, går i trappen i stället för att ta hissen, dricker kranvatten till lunchen och eko-kaffe efteråt. Du påverkar helt enkelt genom det goda exemplets makt.

Henrik Harr
Publicerad 27 Jan 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Det skulle vara intressant att vara flugan på väggen under ett lönesamtal med Darth Vader.

Din Karriär

8 fiktiva chefer du ska vara glad att du slipper

Vantrivs du med din chef? När du gått igenom den här listan kommer allt att kännas mycket bättre. Här är 8 skräckexempel från filmens värld.

Så skapar du peppig stämning på jobbet

Din Karriär

Så skapar du peppig stämning på jobbet

När stressen ökar och arbetslusten minskar på svenska arbetsplatser blir det allt viktigare att jobba med arbetsglädjen. Det gör både att...

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Din Karriär

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Håll promillen i styr! Därför vinner du på att inte vara den som drar sju tequila-shots när det vankas julfest på jobbet.

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Din Karriär

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Mejlandet är en välsignelse på många sätt, men ödesdigra vanor och misstag kan slå hårt mot såväl effektivitet som yrkesmässiga relationer....

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Din Karriär

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Sprider du elaka mejl, tar åt dig äran för andras arbete eller ”glömmer” bjuda kollegor du tycker är mindre värda till AW:n? Se upp - det...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »