Så gör du grön karriär

Så gör du grön karriär

Foto: Foto:Anna Ödlund

På jobbet 27 Jan 2010 00:00

Alla kan – och bör – göra något, och ett av de enklaste sätten att göra en ordentlig insats är att välja en grönare karriär.

Det är lättare än någonsin att göra en miljömedveten karriär. Här är våra tips – vare sig du vill satsa 100 procent eller bara 25.

Många av de jobb som räknas som gröna är egentligen variationer på redan existerande yrken som exempelvis snickare, sekreterare och vaktmästare.

Det är detaljerna i arbetet som avgör; snickaren kan använda återvunnet virke, sekreteraren kan minska energiåtgången och pappersanvändningen på kontoret, och vaktmästaren kan gå över till miljövänliga rengöringsmedel. Möjligheterna är många för den som är intresserad, och det kan lätt bli lite rörigt. Därför har vi valt att bena upp de olika graderna av engagemang efter den procentsats som du ser här nedan.

Vilken engagemangsnivå som än passar just dig går det att åstadkomma mycket. Vi människor är faktiskt riktigt duktiga på att förändra saker. En enkel blick bakåt i historien ger gott om bevis på det. Den som till exempel tror att världen aldrig har varit så smutsig som i dag kan googla den stora smogen i London 1952. Mellan den 5:e och 9:e december dog 4 000 Londonbor (mest barn och gamla) på grund av luftföroreningar – mer än dubbelt så många per dag som under Blitzen – och 8 000 till under de följande veckorna. Detta i en av den civiliserade världens viktigaste städer för bara drygt 50 år
sedan. I jämförelse med det är Londons luft år 2008 ren. Allt var inte sämre förr, men det är viktigt att hålla i minnet att allt sannerligen inte var bättre.

Så, hur mycket är du beredd att satsa för miljön?

100% – Starta grönt företag
Här handlar det om en helsatsning. Du startar troligen ett miljöföretag som bygger på en briljant idé du får eller på den forskning du gör efter grundutbildningen. Om du lyckas få investorer att stödja din idé kan du anställa personal, köpa utrustning och starta tillverkning.

75% – Jobba som miljöspecialist
Om du inte törs starta eget kan du ändå nischa din karriär mot miljöområdet. Du väljer en miljöinriktning på din utbildning och investerar pengar, tid och ansträngning på en specialisering som kommer att färga dina karriärval.

50% – Bli kontorets miljöpolis
Du har ingen specialiserad miljöutbilding utan bara ett brinnande intresse och en vilja att påverka. Och det kan du lätt göra, vilken bransch du än hamnar i. Som miljöombud på kontoret blir du ett föredöme för dina kollegor. Dessutom driver du företaget i en grönare riktning.

25% – Gör aldrig mindre än det här
Nu är vi nere på den miniminivå där vi alla borde befinna oss. Ditt yrke har inget med miljö att göra, och du är heller ingen predikande miljönörd, men du cyklar eller åker kollektivt till och från jobbet, kopierar sparsamt, går i trappen i stället för att ta hissen, dricker kranvatten till lunchen och eko-kaffe efteråt. Du påverkar helt enkelt genom det goda exemplets makt.

Henrik Harr
Publicerad 27 Jan 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Beröm utan baktanke är ett av de bästa sätten att skapa en avkopplad och konstruktiv relation till dina medmänniskor.

Din Karriär

Så ger du feedback på rätt sätt

Vi är alla olika, vilket gör att ett par enkla grundvalar kan vara till stor hjälp när du ska ge kollegan eller klasskompisen feedback på...

Nina Jansdotter menar att det är viktigt att hålla både ögon och öron öppna när man är ny på en arbetsplats.

Din Karriär

Nyanställd? Så förbereder du dig bäst

Att komma helt ny till en arbetsplats är inte det enklaste. Känslor som att vilja passa in, hitta vänner och göra bra ifrån kan lätt skapa...

Bästa tipsen för att jobba hemifrån

Din Karriär

Bästa tipsen för att jobba hemifrån

Dagens teknik gör det möjligt för många att jobba hemifrån. Åtta av tio svenskar uppger att delar av deras arbetsuppgifter kan genomföras...

13 frågor till dig som tänker säga upp dig

Din Karriär

13 frågor till dig som tänker säga upp dig

Funderar du på att säga upp dig? Vi bjussar på en checklista med 13 frågor du åtminstone borde ägna en tanke först.

Det finns sätt att maxa semesterfeelingen även om du ska jobba hela sommaren.

Din Karriär

7 tips för dig som ska jobba i sommar

Snålt med semester i sommar? Vi ger dig checklistan som garanterat toppar solfaktorn på jobbet.

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »