Så gör du grön karriär

Så gör du grön karriär

Foto: Foto:Anna Ödlund

På jobbet 27 Jan 2010 00:00

Alla kan – och bör – göra något, och ett av de enklaste sätten att göra en ordentlig insats är att välja en grönare karriär.

Det är lättare än någonsin att göra en miljömedveten karriär. Här är våra tips – vare sig du vill satsa 100 procent eller bara 25.

Många av de jobb som räknas som gröna är egentligen variationer på redan existerande yrken som exempelvis snickare, sekreterare och vaktmästare.

Det är detaljerna i arbetet som avgör; snickaren kan använda återvunnet virke, sekreteraren kan minska energiåtgången och pappersanvändningen på kontoret, och vaktmästaren kan gå över till miljövänliga rengöringsmedel. Möjligheterna är många för den som är intresserad, och det kan lätt bli lite rörigt. Därför har vi valt att bena upp de olika graderna av engagemang efter den procentsats som du ser här nedan.

Vilken engagemangsnivå som än passar just dig går det att åstadkomma mycket. Vi människor är faktiskt riktigt duktiga på att förändra saker. En enkel blick bakåt i historien ger gott om bevis på det. Den som till exempel tror att världen aldrig har varit så smutsig som i dag kan googla den stora smogen i London 1952. Mellan den 5:e och 9:e december dog 4 000 Londonbor (mest barn och gamla) på grund av luftföroreningar – mer än dubbelt så många per dag som under Blitzen – och 8 000 till under de följande veckorna. Detta i en av den civiliserade världens viktigaste städer för bara drygt 50 år
sedan. I jämförelse med det är Londons luft år 2008 ren. Allt var inte sämre förr, men det är viktigt att hålla i minnet att allt sannerligen inte var bättre.

Så, hur mycket är du beredd att satsa för miljön?

100% – Starta grönt företag
Här handlar det om en helsatsning. Du startar troligen ett miljöföretag som bygger på en briljant idé du får eller på den forskning du gör efter grundutbildningen. Om du lyckas få investorer att stödja din idé kan du anställa personal, köpa utrustning och starta tillverkning.

75% – Jobba som miljöspecialist
Om du inte törs starta eget kan du ändå nischa din karriär mot miljöområdet. Du väljer en miljöinriktning på din utbildning och investerar pengar, tid och ansträngning på en specialisering som kommer att färga dina karriärval.

50% – Bli kontorets miljöpolis
Du har ingen specialiserad miljöutbilding utan bara ett brinnande intresse och en vilja att påverka. Och det kan du lätt göra, vilken bransch du än hamnar i. Som miljöombud på kontoret blir du ett föredöme för dina kollegor. Dessutom driver du företaget i en grönare riktning.

25% – Gör aldrig mindre än det här
Nu är vi nere på den miniminivå där vi alla borde befinna oss. Ditt yrke har inget med miljö att göra, och du är heller ingen predikande miljönörd, men du cyklar eller åker kollektivt till och från jobbet, kopierar sparsamt, går i trappen i stället för att ta hissen, dricker kranvatten till lunchen och eko-kaffe efteråt. Du påverkar helt enkelt genom det goda exemplets makt.

Henrik Harr
Publicerad 27 Jan 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Din Karriär

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Att börja på ett nytt jobb kan verkligen kännas nervöst som tusan. Men lugn, med rätt förberedelser hjälper du dig själv att komma i fas.

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Din Karriär

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Kvinnors benägenhet att hamna i konflikt påverkas mer av ljudvolym och kontorstyp – men män bråkar ändå mest. Det visar en ny studie.

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Ditt Liv

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Den stora kickoff-säsongen är här! I höst kommer tusentals svenskar vakna upp och känna sig bortgjorda, livrädda och ångerfulla. Inte du!

Så handskas du med giftiga människor

Ditt Liv

Så handskas du med giftiga människor

De manipulerar, gnäller och drygar sin väg fram i livet – på din bekostnad. Vi reder ut vad som kännetecknar giftiga människor – och ger...

Beröm utan baktanke är ett av de bästa sätten att skapa en avkopplad och konstruktiv relation till dina medmänniskor.

Din Karriär

Så ger du feedback på rätt sätt

Vi är alla olika, vilket gör att ett par enkla grundvalar kan vara till stor hjälp när du ska ge kollegan eller klasskompisen feedback på...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »