Föregående Nästa

Flytten till Bratislava gav Nicole nya perspektiv

Flytten till Bratislava gav Nicole nya perspektiv
17 september 2014

Nicole Starck visste att en karriär på IKEA skulle ge henne chansen att komma ut i världen. Att första anhalten skulle bli Slovakien och Bratislava var mer oväntat, men nu ser hon flytten som karriärens bästa beslut.

Nicole Starck arbetar på IKEA Components, ett bolag inom IKEA-koncernen med uppdrag att driva utvecklingen av unika och kundvänliga lösningar för komponenter och tillbehör till IKEA-sortimentet. Som kommunikatör planerar och pro­ducerar ­Nicole kommunikationen inom IKEA Components inköps- och sälj­organisation till medarbet­are och leverantörer. Hon bor i huvudstaden Bratislava och reser en gång i månaden över gränsen till Tjeckien och Prag där delar av inköpsorganisationen finns.

Hur har din karriär på IKEA sett ut?

– Jag gjorde min praktik och C-uppsats på IKEA. Efter lite extrajobb som webbkommunikatör blev jag anställd och flyttade till Älmhult direkt efter examen. De internationella möjligheterna var en stor ­anledning till att jag valde IKEA. Jag har pratat med min chef om att komma utomlands sedan jag började och förra året dök den här chansen upp.

Var det självklart att flytta?

– Ärligt talat så tvekade jag först. Jag hade en bild av Slovakien som en grå öststat. Men jag och min sambo fick chansen att åka hit och besöka Bratislava innan vi bestämde oss och då fick jag alla mina fördomar motbevisade. Det är en väldigt mysig stad med trevliga människor, omgiven av berg och vacker natur. IKEA har hjälpt oss att fixa lägenhet och kontorsplats åt min sambo. Eftersom koncernspråket på IKEA är engelska fungerar jobbet bra och jag får mycket hjälp av mina duktiga kollegor.

När känner du att du har lyckats i din roll?

– När alla får den information de behöver för att känna inspiration och göra ett bra jobb. Mitt mål är att alla ska se hur de bidrar till framgången vi skapar tillsammans. Det är stor skillnad mellan att hamra på en sten och att bygga på ett slott!

Hur har du utvecklats på IKEA?

– Jag känner att jag har fått styra min egen väg redan från början. Att göra karriär på IKEA handlar ­mycket ­om att själv ta initiativ, om du visar vart du vill får du den coachning du behöver för att komma dit. Att flytta utomlands har gett mig en bättre helhetsbild av IKEA. Jag upptäcker allt mer hur enormt det här företaget är och vilka möjligheter som finns.

Har du något tips till den som vill göra inter­nationell karriär?

– Visa ditt intresse tydligt och ta chansen när den kommer. Om du fortsätter att vänta på det perfekta erbjudandet kanske du aldrig kommer iväg.

Joel Sjöö
Publicerad 17 september 2014
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Amanda Berglund

Amanda Berglund

Art Director
Therese Johansson

Therese Johansson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör