Färgerna som får dig att må bäst på jobbet
17 Apr 2016 kl: 00:00

Färgerna som får dig att må bäst på jobbet

Färger är inte bara en del av inredningen, de är i högsta grad styrande över hjärnans impulser – och hur du presterar. Jan Janssens är arkitekt och forskare vid Lunds universitet och har i ett antal studier utfört experiment som visar hur färger påverkar vår hälsa och produktivitet. Hans team lät testpersoner arbeta i ett rött respektive blått rum medan de mätte hjärt- och hjärnaktiviteten.

– I det röda rummet ökade hjärnaktiviteten, medan det blå rummet hade en lugnande inverkan. Detta gick helt i linje med vår tes, men nu fick vi det vetenskapligt bevisat.

”Jag tycker att man ska akta sig för att spexa till det för mycket, det gäller såväl arbetsplatser som studiemiljöer”

Starka, varma färger som rött och orange gör att hjärnan går på högvarv. Det är färger som aktiverar och stimulerar oss och gör oss mer produktiva, men samtidigt mer stressade.

– Har man en dålig dag och är stressad och nedstämd, eller har introverta drag, mår man ofta sämre i rum med starka färger som rött, gult och orange. Det blir ett stressmoment för hjärnan, och det är svårare att skärma av och hitta lugn och ro i sådana miljöer, säger Jan Janssens.

Enligt honom är det extra viktigt med lugna och harmoniska färger i sammanhang där det krävs full fokus från hjärnan, till exempel under studietiden.

– Det är krävande att plugga, med ett konstant flöde av information som ska hanteras. De flesta lär sig bättre i lugna miljöer med neutrala, kalla färger omkring sig. Det kan vara nyanser av blått och grönt, eventuellt lite mjukare pasteller.

Generellt bör man ta det lugnt med starka färger i miljöer där många ska vistas, för att undvika stress och ohälsa.

– Jag tycker att man ska akta sig för att spexa till det för mycket, det gäller såväl arbetsplatser som studiemiljöer. Vissa företag har ett behov av att demonstrera att de är kreativa och satsar på färgglada kontor utan att riktigt tänka till. Jag tror att det kan straffa sig i längden, för folk presterar sämre i sådana miljöer. Även om det finns människor som har lättare att blockera yttre stimulans, till exempel extroverta personligheter, så bör man ta hänsyn till de som påverkas negativt.

Hans råd är att välja en neutral färgsättning i rum där man tillbringar många timmar i sträck, och där man förväntas vara kreativ.

– Blåa nyanser lindrar både stress och spänningar, samtidigt som kreativiteten ökar. Man kan ju välja klatschiga detaljer som ögat kan söka sig till, men i det stora hela hålla det någorlunda neutralt.

Kan det aldrig vara motiverat med en färgchock?
– Man har sett att stress uppstår när flera starka färger kombineras. Men självklart kan det finnas skäl till att använda mycket färg, till exempel kan hjärnan behöva extra stimulans då man utför enformiga uppgifter. Och om man vill roa sig och ha det lite mer livat omkring sig kan man absolut satsa på starkare färger.

Så påverkar färgerna dig:

Vitt

f_vit

Neutral färg som ger positiva effekter och inte är så ansträngande för ögat. Den är mittemellan och lagom, och passar på väggar och stora ytor då den fångar upp och reflekterar ljus – något vi är i behov av här i Norden.

Gult

f_gul

Upplevs som en jobbig färg, den lever och vibrerar och de flesta tycker att den flimrar. Gul används ofta som varningsfärg vilket fyller sitt syfte då vi lägger märke till den snabbt.

Blått

f_bla

Förknippas med lugn och ro, och har visat sig lindra både stress och spänningar i kroppen. Att vistas i ett blått rum sägs även öka vår kreativitet.

Grönt

f_gron

Upplevs som lugn och harmonisk och får oss att gå ner i varv. Finns överallt i naturen och passar oss människor som från början var utomhusvarelser.

Rött, orange

f_orange

Dessa starka färger stimulerar oss och sätter hjärnan i spinn. Gör oss mer produktiva men samtidigt stressade. Det är inte en lämplig färg i ett rum där man ska arbeta eller plugga.