21 Apr 2008 kl: 00:00

Entreprenören är en gråtrist man

SCB:s rapport om verklighetens entreprenörer presenterades i fredags, och målar upp en – ursäkta mig alla 40-åriga män – ospännande bild av begreppet som ju annars brukar andas driftighet, ambition och mod: Den genomsnittlige entreprenören är enligt SCB:s hårda statistik just man, 40 år, omsätter mindre än en halv miljon per år och har inga anställda. Han har heller inga planer på att anställa, agerar helt utifrån ett lokalt marknadsperspektiv och anser att det största hindret för hans företag är gällande lagar och förordningar.

Genomsnittsentreprenören är också sällan invandrare. I stället är han verksam inom samma bransch som han tidigare haft en anställning inom. Och

Jag tror att vår inställning till att starta och driva eget hämmas av massor av faktorer, bland annat att vi tycker att det är obehagligt att riskera att misslyckas. Att anställa personal medför till exempel en högre kostnadsrisk för företaget och ett ansvar för en medarbetare om det skulle börja gå dåligt. Men vilken potential du kan få om du dubblar din arbetskraft i din egen firma!

Jag har en vän som drömde om att starta eget – och verkligen vågade satsa på att växa. Han har nu 15 anställda i en mycket solid rörelse och sitter i enormt fin förhandlingssits när de stora drakarna i hans bransch är intresserade av att köpa in sig i verksamheten.

I våras fick bland annat Iqube ett stort antal miljoner för att stödja kvinnligt entreprenöskap. Det behövs verkligen, kan man se när man läser SCB:s rapport om genomsnittsentreprenören. Vårt jämställda land ligger bland bottennationerna på kvinnligt entreprenörskap bland de 13 europeiska länder som undersökningen gjorts av.

Är det här ett tecken på att vårt näringsliv är ett av de minst jämställda i Europa? Vad tror du – hur får vi en mer spännande, och mer jämställd, kår av entreprenörer i vårt land? Hör gärna av dig till mig genom mejl, eller kommentera här i min artikel. Du kan också skriva själv om dina tankar och erfarenheter om entereprenörskap här i Kunskapsbanken.

Vi hörs!

PS. Vill du se hela SCB-rapporten så hittar du den här. DS.