Den tysta revolutionen
27 Aug 2014 kl: 00:00

Den tysta revolutionen

I dag ser arbetsmarknaden ofta positivt på personer som är utåtriktade, tar för sig, syns och hörs. Så hur fungerar det då för den andra typen av människor, de introverta, alltså personer som snarare får energi av att vara själva än att jaga i grupp?

Linus Jonkman är den introverte författaren och föreläsaren som skrivit boken Introvert – den tysta revolutionen, som utsågs till årrets HR-bok av Sveriges HR-förening. Här berättar han om varför boken kom till.

– Ursprungligen var mitt fokus att skriva en större bok om femfaktorteorin (de fem drag som alla människor anses dela). Ett av dragen inom femfaktorteorin är då just extroversion. Efter diskussion med förlaget (Bonniers) kom vi fram till att isolera extroversion/introversion i en egen bok. I samband med det så noterade jag hur snett det var generellt kring hur människor såg på introversion. När jag googlade extrovert hamnade jag hela tiden på platsannonser.

”När jag googlade introvert hamnade jag på artiklar om Anders Breivik.”

– Då kände jag att det främst fanns ett behov av att förklara och lyfta upp att det är bra att vara introvert, att det finns styrka i det. Jag har fått massor av utlämnande mejl från läsare som berättat om hur de känt en upprättelse för sin introverta läggning genom att läsa min bok. Det ser jag som att ämnet verkligen behöver diskuteras i en tid som denna när det ständigt sociala anses vara en självklar norm.

Hur skulle du beskriva en introvert person och vad är det egentligen som skiljer den från en extrovert?
– Det som i dag främst kan anses vara mest utmärkande för introverta är att vi har en lägre tolerans för signalsubstansen dopamin. Detta leder till att introverta behöver mindre aktivitet för att känna sig aktiverade. Vi blir alltså inte lika lätt uttråkade som någon som är mer extrovert, vi kan titta på färg som torkar med behållning).  Däremot blir vi lättare överstimulerade, vilket lett till bilden av att introverta inte trivs i stora sociala sammanhang – vi trivs dock ofta bra i små grupper. Det har också observerats att introverta prioriterar andra delar av hjärnan än extroverta när båda grupperna tittar på samma problem. Det kan därför summeras som att introversion är ett uttryck för dels hormonell balans och dels för hur vi processar information. Det klassiska och något abstrakta svaret på frågan är dock att introverta får sin energi genom att vara själv extroverta genom samspel med andra människor.

Hur tycker du att arbetsmarknaden ser på introverta personer?
– Det råder en slags missförståelse inom yrkeslivet, en paradox. Jag brukar säga att ”ingen vill anställa en introvert, men att alla vill anställa en introvert”. Det jag menar är att när man tittar på vilka adjektiv arbetsgivare oftast letar efter så är dessa oftast sådana ord som noggrann, självgående och strukturerad Dessa egenskaper är utmärkande för just introverta människor. Samtidigt så finns det en utbredd okunnighet om vad det innebär att vara introvert.

”Denna okunnighet har gjort att många människor ser introvert som ett skällsord.”

Linus Jonkman har själv ett tydligt exempel i och med en gammal bekant som i förbifarten frågade ”Jag hörde att du skrivit en bok om att vara asocial?” Och fördomarna återspeglas tydligt när det kommer till rekrytering, menar han.

– Du hittar aldrig platsannonser som efterfrågar en introvert person specifikt även om det finns massor som söker efter en extrovert. Generellt sett så borde företag veta bättre när de rekryterar och inse att introversion precis som extroversion är en styrka. Det handlar om kontexten för tjänsten.

Så vilka är dina bästa tips för en introvert person som söker jobb?
– Det viktigaste tycker jag är att beskriva sig själv som den du är. Att inte formpressa din personlighet att passa in i någon slags universalroll. Risken är att du går på intervjun, fejkar ”normpersonligheten” och sen får ett jobb som passar samma fejkperson. Då kommer du behöva gå till jobbet och låtsas vara någon annan under hela den anställningen. Jag säger inte att du måste berätta att du är introvert. Däremot kan du lyfta upp de drag du har genom detta, som tålmodighet. Berätta att du är bra på att sitta länge med samma uppgift, att du kan bli helt uppslukad av den och sitta tills det är färdigt och att du därför brukar få höra att du är en problemlösare.

Inför anställningsintervjun menar Linus Jonkman att det handlar om rätt typ av förberedelser – precis som för alla typer av personligheter behöver introverta ha bra på fötterna för att göra ett så bra intryck som möjligt, men det går också att utnyttja förmågan för detaljer och välformulerade meningar.

– Generellt brukar jag säga att speciellt för introverta är det planering som är nyckeln till att lyckas med en intervju. Genom att läsa på om organisationen och ställa sig själv de frågor du misstänker att du kommer få kan du skapa en väldig säkerhet i intervjusituationen. Ett annat tips är att lägga mycket tid och omtanke på ditt cv och personliga brev. Cv:t kan öppna dörrar i rum du inte ens själv besökt.

”Det skrivna ordet tenderar att vara en styrka för introverta.”

Du är själv bland annat föreläsare, hur funkar det tillsammans med en introvert personlighet?
– Introverta föreläsare är tydligen mycket vanligt, även om det är en roll som först kan verka helt fel. Jag ser det som så här. Introversion är hand i handske för att föreläsa. Jag får en möjlighet att skapa ett material och en presentation i avskildhet på egen hand. Sen bygger jag en struktur och en retorik kring detta. Denna presentation kan jag sedan gå upp och leverera till en konferenslokal full med människor. Jag har sedan möjligheten att återgå och hämta energi igen. Jag tycker detta är väldigt njutbart och jag får en känsla efteråt som om jag sprungit ett maraton, lite yr och trött men samtidigt euforisk. Till saken hör att det är vanligt för en introvert att ha en offentlig och en privat personlighet, en slags ”mask” vi tar på oss för olika ändamål. Det är sannolikt därför jag alltid haft lätt att gå in i rollen som föreläsare.