De skapar metaller – för framtiden
13 Jun 2018 kl: 00:00

De skapar metaller – för framtiden

Sedan Anna Brandhorst tillträdde i rollen som Director Group Chief Sustainability Officer på Boliden i höstas har hon försökt hinna med att besöka så många som möjligt av bolagets verksamheter. Som nyanställd slogs hon också av hur trevliga alla är och hur mycket duktigt folk det finns på företaget.
– Sedan är det här en väldigt spännande bransch och kommer att fortsätta att vara det. För att samhället ska uppnå de hållbarhetsmål som man satt upp behövs våra metaller.

Beskriv ett hållbarhetsprojekt som ni arbetar med!

– Oj, vi håller på med jättemånga! Men ett exempel är elektrifieringen av våra gruvlastbilar. Som det ser ut i dag är det stora dieseltruckar som flyttar malmen från gruvan upp till krossen – och de vill vi elektrifiera. I sommar kommer vi att göra ett testprojekt med eltruckar i en av våra gruvor.

“Vi jobbar intensivt med teknikutveckling.”

Varför satsar ni på just de här frågorna?

– Om man bedriver gruvdrift och smältverk har man en del påverkan på miljön. Därför måste man också ha väldigt höga krav på att minimera den så mycket som möjligt. Att minska utsläppen av metaller till vatten och luft går starkt i linje med Bolidens affärsmodell – som bygger på att tillhandahålla metaller för det moderna samhället. Den handlar också om att göra processerna i smältverken så effektiva som möjligt och att se till att transportera produkten på ett miljövänligt sätt.

Hur skiljer ert hållbarhetsarbete er från konkurrenterna?

– Eftersom metaller säljs på en global marknad har vi konkurrenter över hela världen. Boliden är ett otroligt effektivt bolag som jobbar intensivt med teknikutveckling. Nu arbetar vi till exempel med att ta fram 5G i våra gruvor så att vi hela tiden ska kunna se precis vad maskinerna gör och var våra medarbetare finns. Vi jobbar också med att få våra borriggar att styras via fjärrmanövrering så att man kan sitta i ett kontrollrum istället för i maskinen. På så sätt ökar säkerheten samtidigt som det också blir en mer effektiv produktion.

Vad söker ni för typ av kompetens?

– Det här är ett väldigt brett fält där de flesta kompetenser behövs. Eftersom automation är ett område som verkligen växer behöver vi ingenjörer med IT-kompetens. Men vi behöver också fler medarbetare med el- och processtekniskt kunnande. Vi har även behov av kompetens inom miljö, hälsa och säkerhet, samtidigt som vi också ofta söker efter bland annat HR-personal, advokater och ekonomer.