Föregående Nästa

"Därför måste vi våga misslyckas"

Ebba Hallin är initiativtagare till den populära eventserien FuckUp Nights och grundare av Bonnibox.
29 maj 2015

Misslyckandet är en självklar del i alla individers äventyr och utveckling, skriver entreprenören Ebba Hallin.

Annons

Det är iskallt. I den snövirvlande vinden tar jag försiktiga steg på den osandade hala trottoaren – men så händer det i alla fall. Jag hinner knappt reagera förrän jag förlorat balansen och med en hård duns landar på isskorpan som täcker marken. Första tanken som flyger genom mitt huvud sprider en rodnad över hela ansiktet – “Såg någon? Åh, vad pinsamt!” Det är först efter den tanken, på vägen upp till stående igen, som jag funderar på om jag har skadat mig, hur det gick. Jag tror att många känner igen sig i den här ovettiga tankemässiga prioriteringsordningen. Alla oroar sig för att göra fel eller uppfattas som förlorare i de flesta sammanhang, på jobbet, på stan, hemma, på gymmet och det är inte konstigt.

Vår strävan efter att bli accepterade i grupp och som individer är genetisk. Hur många gånger har inte du avstått från att göra något du egentligen ville av rädsla för att förlora ansiktet? Hur många idéer, potentiella partners, nya jobb och projekt har glidit förbi?

De flesta av oss har en affärsidé eller en dröm gömd längst bak i byrålådan men rädslan för att misslyckas tar över och bromsar initiativet att förverkliga den. Trots det är misslyckandet en självklar del av alla resor och du kan inte hitta en enda framgångsrik person eller företag som aldrig har misslyckats. Dessutom är forskare rungande överens om att en tillåtande attityd gentemot att misslyckas bidrar till att flera kreativa innovationer bubblar upp och därmed driver världen framåt.

”Hur många idéer, potentiella partners, nya jobb och projekt har glidit förbi?”

Jag kände en dag att det var dags att våga ta klivet själv för att sätta en av mina idéer till världen, tog tjänstledigt och plötsligt stod jag utan bekvämligheter som en fast lön, kollegor och en trygg vardag. Det är läskigt. Men lärdomarna och spänningen väger upp och det jag lär mig och hur jag utvecklas skulle jag inte kunna få från ett jobb.

Det finns alltid ursäkter för att inte testa en idé eller våga följa en dröm, men den enda frågan du borde ställa är: Vad är det värsta som kan hända? Om svaret är att misslyckas, så tycker jag att du ska köra på. Livet är en rad erfarenheter, bra och dåliga och det är alldeles för kort. Bara du skapar förutsättningarna för din definition av framgång. Så sök det drömjobb som du anser dig okvalificerad för. Om du tänker så kan du vara säker på att 100 andra också gör det.

Försök bestiga Kilimanjaro om det är din dröm. Du kanske blir höjdsjuk och måste avbryta men du försökte och får garanterat ovärderliga minnen för livet. Förverkliga en affärsidé. Du behöver inte ta tjänstledigt eller säga upp dig. Lek dig fram på helger och kvällar, men ta chansen och gör det till en erfarenhet. Försök se förbi andras åsikter om dina drömmar. Du kommer att halka och då är det en chans att ställa dig upp och vara en inspiration.

Friskt vågat är alltid hälften vunnet!

Ebba Hallin, initiativtagare till den populära eventserien FuckUp Nights Stockholm och grundare av Bonnibox.

Ebba Hallin
Publicerad 29 maj 2015
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Andreas Wirf

Andreas Wirf

Art Director
Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör