Checklistan som räddar skolstarten
30 Jul 2013 kl: 00:00

Checklistan som räddar skolstarten

Du har kommit in på utbildningen och tackat ja. Men där tar det inte stopp, det är snarare bara början. För att få en så bra start som möjligt på dina studieår kan det vara smart att kolla igenom Campus checklista – som täcker in allt från CSN till bostad och hur du gör för att skaffa nya polare.

1. Pengar

Så snart du fått ditt antagningsbesked gäller det att ta kontakt med allas vårt CSN för att ansöka om studiemedel (om du inte redan gjort det). För att sedan få stålar ska du skicka in en studieförsäkran. Det gör du i samband med att skolan sätter igång. Gör detta så snart som möjligt så slipper du genomlida extrem fattigdom de första veckorna av plugget.
Passa också på att ansöka för hela studieåret på en gång så riskerar du inte glapp.

OBS! Om du tänkt jobba extra får du inte tjäna mer än 68 480 kronor under första kalenderåret och 78 752 kronor under andra kalenderåret för att behålla studiemedlet fullt ut. Tjänar du mer än så kan du bli återbetalningsskyldig.

2. Boende

Det är knappast någon skräll att det kan vara svårt att hitta ett eget krypin i de mest populära studentstäderna. Ställ dig i bostadskö. Kolla av alla tänkbara annonssajter. Men få inte panik, om du inte hunnit fixa en bostad innan terminen drar igång finns det ofta akutrumsförmedlingar eller så hjälper kårerna till att hitta nödlösningar.

OBS! Skaffa en hemförsäkring när du fått bostad och gör en flyttanmälan på Adressändring så du inte missar viktig post och är folkbokförd på rätt ställe. Om du söker bostadsbidrag hos Försäkringskassan, tänk på att extrajobb även kan påverka det.

3. Bagage

Det är lätt att tro att du måste ha med dig precis ALLT hemifrån inför skolstarten, men tagga ner. Packa bara ner det viktigaste så är du mer flexibel de första veckorna. Vem vet, du kanske hittar ett bättre boende (eller ett boende över huvudtaget), eller plötsligt vill dela lägenhet med dina nya vänner, eller byta utbildning och stad. Då är det skönt att inte ha dragit dit ett helt flyttlass.

4. Kompisar

Det kan vara läskigt att flytta till en ny stad eller bara ge sig in i ett helt nytt sammanhang. Men se det inte så. Nu har du chansen att börja om på nytt och träffa nya fantastiska människor. Programföreningar och kårer kan vara ett bra sätt att komma in i en gemenskap, med eller utan overall. De flesta är precis lika vilsna som du, så det är bara att sätta igång att prata med vem som helst. Rätt som det är har du träffat din nya BFF.

5. Livet efter

De flesta fackföreningar och a-kassor har rabatterade studerandemedlemsskap. Kolla upp vad det kan ge dig för fördelar och jämför, det kan vara stora prisskillnader! Kan vara en bra trygghet när är färdig med pluggandet och ska ge dig ut i verkligheten.