1 Mar 2008 kl: 00:00

Brinna för jobbet utan att slockna

Dennis Larssons liv styrs av den taktfasta rytmen på TietoEnator, där han jobbar som koncerncontroller. Hans jobb går ut på att övervaka och koordinera hela organisationens

ekonomi och månadsvis rapportera till ledningen. Det är ett ansvarsfullt arbete som kräver dedikation och periodvis sena kvällar och helger. Men Dennis är övertygad om att det går att göra karriär utan att bli utbränd, det gäller bara att hitta en form som passar ens personlighet. Han talar av egen erfarenhet, på ett tidigare arbete var han nära att gå in i den ökända väggen.

– Jag jobbade ofta 80–90 timmar i veckan och hade lite möjlighet att påverka mitt eget arbete. Det ledde till att jag alltid var trött, men värst var känslan av social isolering eftersom jag aldrig hann träffa vänner och familj. Till slut blev jag deprimerad – allting kändes meningslöst. Han råder alla att fundera över varför de egentligen vill göra karriär.

– Orsaken ska vara att man brinner för sitt jobb, inte tjäna mycket pengar eller få en ball titel på visitkortet. I dag känner Dennis att han själv ärligt kan svara ja på frågan om han älskar sitt jobb.

– Det skulle säkert vara kul att sälja sockervadd vid Stureplan, men det är inte det typ av liv jag vill ha.

När Dennis är ledig ser han till att träffa vänner och familj. Ett annat sätt att koppla av är motion – fyra till fem gånger i veckan nöter han löpband och roddmaskin på det lokala gymmet.

– Löpning är verkligen fenomenalt när man behöver rensa skallen.

Numera har han också som praxis att inte jobba mer än 60 timmar i veckan.

– Jag tror att många själva tar på sig alldeles för mycket jobb. Det finns ingen svensk arbetsgivare som kan tvinga dig att arbeta 80 timmar i veckan. Visst händer det fortfarande att jag jobbar hemma på helgen, fast då blir det bara några timmar på soffan med datorn i knäet.

En av Dennis närmast vänner sade nyligen upp sig från ett prestigejobb som krävde arbetsdagar på 16 timmar.

– Vi har pratat mycket om vad som är värt att offra för sitt arbete. Även om man bara ska jobba åtta timmar om dagen, så gäller det att tycka om det man gör. Till slut valde min vän att säga upp sig och ta en tjänst där hon får betydligt mindre betalt. Jag stödjer hennes beslut fullt ut.

När Dennis för ett halvår sedan tog ytterligare ett steg uppåt i karriären kände han hur pressen plötsligt ändrade skepnad. Tidigare handlade det om att hinna med arbetsuppgifter som andra lade på honom, när han nu har fått ökat ansvar ligger tonvikten på att ha koll och vara proaktiv. Enligt en nyligen genomförd undersökning tillhör Dennis den grupp av människor som är mest stressade på arbetet, unga karriärister i 30-årsåldern i it-branschen.

– Jag tror verkligen att det stämmer. Att just personer i min ålder är så stressade beror nog på att vi sitter i kläm med mycket ansvar och lite befogenheter. När det gäller it-branschen, så är den relativt ny och det gäller att hela tiden ligga i framkant. Men det är också viktigt att framhålla hur roligt det är att göra karriär, framför allt när man blir uppskattad för det man åstadkommer.

Text: Alessia Wistén

Foto: Jezzica Sunmo