18 Aug 2009 kl: 00:00

Bästa matlådorna i höst

* Klassiska hösträtter som rotfruktsgryta uppskattar många när det börjar bli lite kyligt ute. Bra rotfrukter är lätt att få tag på och håller sig länge i kylen.

 

* Tänk gärna på att varm mat mättar bättre än kall mat, så lagad mat istället för en lunch med fil och flingor är att föredra ur alla tänkbara synvinklar. Dels får du i dig mer näring, dels mättar det bra.

 

* Oavsett säsong är traditionell husmanskost, med eller utan ”specialprofil” om man följer en särskild kostregim, bra mat. Ta fram 10-litersgrytan när du ändå lagar mat och ställ till med storkok hemma i stugan. Nötkött, kyckling, bönor och linser är mycket bra proteinkällor att basera en gryta på. Massor med lök av olika sorter, passerade tomater och till sist men inte minst en mängd rotfrukter såsom potatis, palsternacka och selleri är fantastiska ingredienser.

 

* Experimentera med både kryddor och örter för att få fram en smak som du gillar. Salt och svartpeppar är klassiker, men har du testat garam masala? Hur länge sen var det du hade lagerblad i maten? Eller enbär?

Ställ en fråga till Anki Sundin i vår expertpanel!