”Att slå igenom i Japan är uppstickigt”
27 Dec 2012 kl: 00:00

”Att slå igenom i Japan är uppstickigt”

Yohio, 17 år, är sångaren och gitarristen som slagit igenom rejält i Japan klädd som Lolita. Nu är han en av Sveriges mest lovande musikexporter och är aktuell i Melodifestivalen 2013. (Plats 18.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
– Den japanska superstjärnan GACKT har inspirerat mig mycket under senaste tiden. Han var med under 90-talets Visual Kei-våg och har nu varit soloartist i tolv år. Han inspirerar mig för att han är en väldigt snäll och bra person trots sin status. I somras fick vi även kontakt och han agerar för tillfället som en slags mentor åt mig. Han har lärt mig mycket!

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
– Den största utmaningen har nog varit att få ihop allting. Det har hänt väldigt mycket under detta år, mycket som är svårt även för mig att förstå.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– 2013 börjar med Melodifestivalen. Därefter blir det albumsläpp i både Sverige och Japan under våren, så det är fullt upp. Förhoppningsvis turnerar jag även båda länderna under sommaren.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
– Att slå igenom som svensk i Japan, sjungandes på japanska. För det är det väl inte så många som gjort innan? Ingen jag vet om i alla fall.

 

 

Sara Magnusson, 22, tycker att ingenjörsyrket är ett fantastiskt verktyg för att förändra världen och har startat organisationen Sommarforskarskolan för högstadie- och gymnasieelever. (Heta listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
Jag inspireras av människor som lyser av passion. Under Almedalen träffade jag en av mina förebilder, Mattecentrums grundare Johan Wendt. På bara några år har han byggt upp en organisation som hjälper tiotusentals elever med matematiken. Det vill jag också lyckas med!

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
– I början av året startade jag organisationen Sommaforskarskolan.  Vi samarbetar med företag och universitet för att låta högstadieelever prova på att forska under sommarlovet; som ett fotbollsläger fast med labbrockar och häftiga kemikalier. Kul och lärorikt för både deltagarna och de högskolestuderande handledarna som får prova på hur det är att jobba som lärare. Tillsammans med Astra Zeneca arrangerade vi i somras två läger i Södertälje och Göteborg med totalt 140 elever och åtta anställda handledare.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
Vi pratar nu med flera företag och universitet för att expandera Sommarforskarskolan till ytterligare några städer sommaren 2013, så att fler unga får upptäcka hur kul naturvetenskap är när läroböckerna ersätts med nyfikenhet och eget experimenterande. Vid sidan av Sommarforskarskolan läser jag till civilingenjör i Singapore.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
– En av deltagarna kom fram till mig efter avslutningen i Södertälje och sa att han hade lärt sig mer om kemi and biologi hos oss än vad han gjort i skolan under hela åttan. Att från scratch skapat en organisation med handledare som fixar det känns ganska uppstickigt.

 

 

Nina Åkestam, 28, visade att man kan gå sin egen väg genom att hon lämnade en framgångsrik reklamkarriär för att istället doktorera på Handelshögskolan. (Varma listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
Jonas Gardell, som genom sitt arbete med Torka aldrig tårar utan handskar har lyckats få ett helt land att känna med människor som dog i tystnad för 30 år sedan. Det är en så otrolig viktig fråga och jag får känslan av att vi nu faktiskt bryr oss på riktigt, inte bara för att man ska. Och det tvingar oss också att fundera på hur vi själva tänker nu – vad gör man en liknande bok och serie om år 2042? Sen vill jag också ge en ryggdunk till Lina Thomsgård för hennes outtröttliga opinionsbildning kring jämställdhet. Hennes uthållighet och envishet inspirerar mig något otroligt. 

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Att flytta hem från New York och därmed byta stad, yrke och umgänge i ett svep. Det blev lite rörigt, minst sagt, men jag har inte ångrat mig en enda sekund. Att ägna sig åt det man tycker är viktigt ger mer energi än jag trodde var fysiskt möjligt. 

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
Jag planerar sällan längre än någon vecka in i framtiden. Men 2013 hoppas jag att jag på riktigt kommer igång med min egen forskning, som kommer att handla om normbrytande reklam. Jag vill också fortsätta skriva så klart, jag vill att bloggen ska växa, och så vill jag fördjupa mitt engagemang i Miljöpartiet på ett ännu odefinierat sätt. Och så vill jag passa på att utnyttja faktumet att jag efter åren i USA har fattat hur litet Europa är och resa jättemycket. 

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
Jag skriver och debatterar om sånt som brukar dra till sig mycket diskussion, som feminism och kapitalismkritik, men intressant nog är den debatt jag kommer minnas mest från det här året den som följde efter att jag i ett inlägg hade kallat Simon Gärdenfors bortskämd eftersom han inte problematiserar sitt narkotikaanvändande. Det gjorde folk jättesura. Och jag var lite klantig, min tanke var egentligen inte att kritisera Simon eftersom den riktiga diskussionen inte handlar om en person. Jag tycker överlag att det är supermärkligt att människor som anser sig vara politiskt medvetna och köper ekologiska ägg kan ta droger på fest och inte se hur osolidarisk den handlingen är. Hur många människor dör för att vi i västvärlden ska få en kick? Det skulle jag vilja att det pratades mer om. Även om många verkar tycka att det är jobbigt. 

 

 

Martin Källström, 37, är Twinglygrundaren som också ligger bakom idén till miniloggkameran Memoto. Kamerna har finansierats genom crowdfunding och har blivit en riktig snackis. (Varma listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
– Min största inspiration det här året har varit två svenska musikartister, Robyn och Laleh. Båda två är grymma artister och entreprenörer som vågar gå sin egen väg och stå för det de gör. Det finns inga murar som begränsar dem och de tror på vad de gör! Det är mitt främsta motto som gjort Memoto möjligt: Tro på det så blir det så!

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Att inte vika för pressen när Memoto gång på gång stått inför stora utmaningar som var och en kunde betytt hela projektets undergång. Genom att genuint tro på vad man gör får man en enorm genomförandekraft och folk omkring en vill hjälpa en framåt om inte annat för att de är nyfikna på vad som ska hända då. Men man står hela tiden och väger på undergångens brant och då gäller det att fortsätta framåt. Det är först nu vi har fast mark under fötterna på riktigt.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
Vi ska ta över världen! Haha, nä, men vi ska fortsätta satsa stort, våga satsa hela vår existens på att åstadkomma vår vision. Lifelogging är på väg att bli en jättetrend och vi ska sätta ribban högt för alla nuvarande och framtida lifeloggingföretag i hela världen vad gäller förtroende, kundservice, respekt för individens integritet och att skapa äkta värde.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
Att se till att Memoto växte från fyra till 14 personer på fyra månader, sen gå vidare till att sälja kameror för tre miljoner kronor på tre veckor och bli featured på Colbert Report. Svenska Dagbladet skrev nyligen att framtida historiker och släktforskare kommer prata om tiden före och efter Memoto eftersom det vi gör är så omvälvande. Det är svårt att erkänna det men jag tror faktiskt att de kan ha rätt.

 

Läs mer om Uppstickarna

 

”Att bryta ihop i tv var underligt” – Gina Dirawi, Ashkan Safaee, Marcus Hartwall och Sandra Olofsson

”De sa att jag var dömd till att misslyckas” – Anitha Schulman, Cecilia Andrén Nyström, Christoffer Sundberg och Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

Fyra Uppstickare med känsla för livet – Adam Pålsson, Carl Reuterskiöld, Julia Mjörnstedt och Maria Nilsdotter.

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100