8 Jan 2010 kl: 00:00

Är du redo för ditt drömjobb?

Vi karriärcoacher får ofta frågor från arbetssökande om hur arbetsmarknaden ser ut, egentligen. Var finns jobben? I senaste numret av Arbetsmarknaden kan man läsa:

Uppgifter från Statistiska centralbyrån i september visar att den svenska ekonomin sakta tar fart igen. Enligt reviderade siffror växte BNP med 0,2 procent under andra kvartalet jämfört med det första. Varslen kommer inte lika tätt som i slutet av förra året och efterfrågan på arbetskraft är något mindre dålig jämfört med hur det såg ut i början av 2009.

Arbetsmarknaden, nr 5 oktober 2009

Det verkar, enligt Arbetsmarknaden, se lovande ut. Å andra sidan så är det många arbetssökande som inte märker någon större förändring. Jobben lyser fortfarande med sin frånvaro.

Att det går långsamt på arbetsmarknaden är normalt och beror på att företagen i en konjunkturuppgång har ledig kapacitet och att medelarbetstiden är låg. Vad företagen gör när efterfrågan ökar är att först låta de anställda arbeta mer, sedan ta till övertid och först därefter anställa.

Arbetsmarknaden, nr 5 oktober 2009

Checklista

Frågan är vad du som arbetssökande kan göra under den långsamma uppgången? För det ovan beskrivna kan du omöjligt själv påverka. Vad kan du göra istället? Fundera en stund nu på vad som ligger i dina händer? Vad ligger på ditt bord, helt enkelt? Av någon anledning har just du drabbats och är nu arbetssökande. När jobbtillfällen dyker upp har du inte råd att missa dem. Använd gärna nedanstående checklista och förbered dig. Ditt mål kan vara att vara så konkurrenskraftig som möjligt.

1. Är du ledsen, bitter eller arg för att det är just du som är arbetssökande? Hur mycket energi får du av det? Vilka andra personer eller företag går du och skyller på? Vad hjälper det? Hur kan du vända på situationen till din fördel? Vad är det bästa med att vara arbetssökande? Jag lovar det finns fördelar. Skriv ner dem!

2. Hur ser ditt CV ut? När uppdaterade du det senast? Vem i ditt nätverk har fått läsa det och gett dig feedback på det? Är du helt nöjd med ditt CV? Om inte, vad kan du förbättra? Hur kan du göra det så pass konkurrenskraftigt att det för en arbetsgivare inte finns en enda anledning att tvivla på din kompetens eller överväga andra alternativ?

3. Hur ser ditt personliga brev ut? Har du på ett intressant sätt berättat om vem du är, vilka styrkor du har samt vad du bidrar med hos din framtida arbetsgivare?

4. Vilket jobb söker du? Alla eller något specifikt? Om du har fler alternativ, i vilken ordning prioriterar du dem?

5. Vilka i ditt nätverk vet vad du söker? Vilka har du berättat för på riktigt och inte bara så där i förbifarten? Du har säkert varit med på någon tillställning där folk har berättat vad de jobbar med och när det har varit din tur har du kanske sagt lite förläget ”Ja, jag är mellan två jobb nu.” Sedan har du fortsatt berätta om vad du tidigare har jobbat med. Du kom aldrig fram till vad det är du söker egentligen just nu. Om du känner igen dig, hur kan du göra det bättre nästa gång du får tillfälle? Hur kan du förbereda dig så att din korta presentation, så kallat Elevator Speech, är så effektiv och kraftfull som möjligt?

6. Vilket är ditt drömföretag, som du helst vill jobba på? Om du inte vet, hur kan du ta reda på det? Vilket företag kommer i andra hand? Och i tredje?

7. Saknar du någon kompetens för ditt drömjobb? Hur kan du utnyttja den långsamma förbättringen på arbetsmarknaden och skaffa dig den kompetens du behöver? Vad kommer göra dig till toppkandidat när jobb så småningom dyker upp?

8. Vilka vägar finns det egentligen att söka jobb på? Har du listat dem? Vad har inte fungerat tidigare? Kan du stryka det från listan? Hur kan du prova en annan sökväg istället? När gör du det? Om du inte har en aning om vilka sökvägar som finns, vem skulle kunna veta? När kan du fråga den personen, organisationen eller vem det nu är som är expert på området?

9. Har du i det här läget tappat självkänslan? Hur och när kan du börja öva på den? Få vill ju anställa osäkra personer så med andra ord har du allt att vinna på att träna dig till självsäkerhet och pondus.

10. Har du verkligen gjort allt som du kan påverka? Om inte, vad väntar du på?

Lycka till! Jag håller tummarna för att du ska bli det givna förstahandsvalet när nästa tillfälle kommer.

www.enida.se