27 Maj 2011 kl: 00:00

A-kassan – en trygghet under hela karriären

Bank finans och försäkring På samma sätt som du försäkrar ditt hus eller bil, så bör du försäkra din lön. Är du med i a-kassan så slipper du oroa dig om du tillfälligt skulle hamna mellan anställningar, säger Ebba Nygren, ombudsman på Jusek.

Just nu rullar Sveriges ekonomi för fullt, varför ska man då vara med i a-kassan?
– Det var inte länge sedan vi hade en lågkonjunktur och som ung akademiker måste du vara förberedd på att arbetsmarknaden förändras. Det är inte ovanligt att börja karriären med en projektanställning eller ett vikariat och då är det en trygghet att veta att du har en ekonomisk säkerhet om det skulle bli ett glapp mellan dina anställningar. Förutsatt att du uppfyller villkoren för medlemskapet kan du som akademiker vara med i Akademikernas a-kassa (AEA) till en kostnad av 90 kronor i månaden. Det är ett litet pris för en stor trygghet. Du kan självfallet vara med i a-kassan även om du inte är med i facket, även om det vanligaste är att man både är med i a-kassan och ett fackförbund.

Vilka får vara med i Akademikernas a-kassa?
– Kravet är att du är akademiker, det vill säga har minst tre års högskolestudier bakom dig. Du kan gå med oavsett om du är anställd eller egenföretagare. För att kunna teckna en kompletterande inkomstförsäkring måste du vara med i ett fackförbund.

Bör man gå med redan som student?
– Det fyller ingen funktion eftersom du måste ha arbetat i minst ett halvår för att få rätt ersättning. Ett fackförbund kan däremot vara bra att gå med i redan som student då du kan få stöd från första dagen på universitet och sedan genom hela yrkeslivet. Jusek erbjuder till exempel sina medlemmar cv-granskning, karriärrådgivning.och stöd i avtalsfrågor.

Har du några råd till unga akademiker i början av karriären?
– Först och främst är det bra att veta var man är på väg. Nätverkande är också viktigt för karriären. Behåll kontakten med intressanta människor som du möter längs vägen och var inte rädd för att be om råd. De flesta delar gärna med sig av erfarenheter och kunskaper. Slutligen, tro på dig själv och ta för dig, men på ett ödmjukt sätt.

 

Text: Sponsrad artikel