7 tips till dig som inte blev antagen igår
10 Dec 2015 kl: 00:00

7 tips till dig som inte blev antagen igår

1. Komplettera dina betyg

Först och främst, ta reda på vad du behöver komplettera. Info om behörighet finns på universitetens och högskolornas hemsidor, men också på Skolverkets Behörighetsvisare.

När du tagit reda på vad du behöver komplettera kan du gå kurser på Komvux. Var strategisk när du väljer ut kurser för att höja dina betyg så mycket som möjligt. Ett annat tips är att kolla hur många meritpoäng du har. Har du redan 2,5 meritpoäng är det inte så mycket att göra, men annars kan du satsa på höja dessa. Mer info om det finns här.

Gick du ut gymnasiet innan 2010 kan du också välja att läsa in helt nya kurser. Sist men inte minst kan du välja att göra en prövning. Då läser du in en kurs på egen hand som du sedan tentar av vid ett eller flera tillfällen. Det kan dock kosta upp till 500 kronor per kurs och erbjuds bara under särskilda perioder.

Du kan också komplettera dina gymnasiebetyg genom att gå behörighetsgivande kurs på folkhögskola. Kursen ger dig grundläggande behörighet och är mellan 1 – 3 år lång, beroende på hur mycket av gymnasiet du har kvar. På vissa folkhögskolor kan du också läsa särskild behörighet som krävs på en del universitets- och högskoleutbildningar.

2. Plugga på distans

Om du behöver jobba kan du läsa gymnasiekurser på distans samtidigt. Här finns löpande antagningar under hela året.

3. Högskoleprovet

Detta är det bästa sättet att höja dina chanser om du har gått ut gymnasiet och har fullständiga betyg. Högskoleprovet ges två gånger varje år, en gång på våren och en på hösten. Här får du offra en lördag och 350 spänn, men om det ger dig chansen att gå din drömutbildning är det helt klart värt det!

4. Sök både på vår och höst

Om du är intresserad av en utbildning som börjar både på våren och hösten, pröva att söka under båda perioderna. Ofta är det lättare att komma in på våren.

5. Välj liknande utbildning

Verkar det helt omöjligt att bli astrofysiker? Tänk igenom om du skulle kunna tänka dig en annan, liknande utbildning. Hur hjärtekrossande det än känns så är det viktigt att ha realistiska mål.

6. Förutbildning med platsgaranti

En annan väg är också att gå en förutbildning med platsgaranti där du garanterat får en fortsatt utbildning på högskola eller universitet. Några exempel på sådana utbildningar är någon form av basår eller collegeår. Om detta låter som något för dig, googla och du skall finna!

7. Plugga på annan ort, eller i ett helt nytt land

Om allt ser mörkt ut, varför inte plugga på en annan ort i Sverige? Oftast är det lättare att komma in på ett lärosäte som ligger i en mindre ort. Kommer du inte in på KTH kanske du kan söka till Blekinge Tekniska Högskola? Om du vågar kan du dessutom pröva lyckan i ett annat land som freemover-student!