7 anledningar att tacka NEJ till jobbet
13 Mar 2013 kl: 00:00

7 anledningar att tacka NEJ till jobbet

Att intervjua och bli intervjuad är inte helt enkelt. Framförallt så får du aldrig glömma att det inte bara är du som ska sköta det snygg, det finns gott om möjligheter för arbetsgivaren att sumpa sina chanser hos dig och göra så att du väljer att gå till någon annan. Kolla in de här sju exemplen:

 

1. Personen som intervjuar dig är negativ, snackar skit om företaget, kollegorna och sin arbetsbelastning. Knappast en peppig inledning.

 

2. Intervjuaren ställer konstiga frågor bara för att. Du får svara på sånt som absolut inte har med arbetsbeskrivningen att göra, mest för att sätta dig på plats och se hur du reagerar.

 

3. Personen mitt emot dig pratar alldeles för mycket och släpper inte in dig i samtalet – trots att det är du som ska bli intervjuad. Det gör att du inte har någon aning om du passar för tjänsten och att du dessutom kan ifrågasätta om du funkar på företaget eftersom du inte har fått berätta om dig själv.

 

4. Intervjupersonen pratar för lite. Om du inte får veta tillräckligt mycket om tjänsten du är aktuell för så kan du inte gå i god för att du kan ge dig hän helhjärtat. Förvänta dig gott om kött på benen när du ställer frågor om en typisk arbetsdag och vad företaget har för mål.

 

5. Du får inte veta hur företagskulturen funkar. Hur är stämningen och resten av de anställda? Finns det någon humor? Äter kollegorna lunch tillsammans? Noll information om detta väldigt viktiga är ingen höjdare.

 

6. Den du träffar är dåligt förberedd. Vi är alla upptagna varelser, men om du har förberett dig minutiöst för intervjun kan du också förvänta dig att din potentiella arbetsgivare gjort detsamma. Om du får vänta en halvtimme i lobbyn, om intervjuaren sitter och läser igenom din ansökan i flera minuter, framför dig, eller om du märker att frågorna inte är förberedda – se det som ett varningstecken.

 

 

7. Du måste svara på olagliga frågor. ”Har du tänkt att skaffa barn snart?”, ”Är du gravid?” är inte något som du ska behöva ta ställning till under en anställningsintervju. Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering på grund av kön, graviditet, förlossning, föräldraskap och familjeansvar och det är lätt att föreställa sig att organisationen hos en sådan arbetsgivare har värdegrunder som du inte vill vara en del av.

 

Källa: Recruiter.com

 

Läs också:

 

Värsta missarna på intervjun

8 intervjufrågor DU bör ställa – och svaren du inte vill ha