12 tips – så jagar du bort Jante
31 Aug 2010 kl: 00:00

12 tips – så jagar du bort Jante

Anna Tebelius Bodin
Specialpedagog, egenföretagare och föreläsare:

– Prata med människor om dina mål. Om folk omkring dig vet
vad du vill hjälper de flesta till. Skriv upp 50 mål och mejla dem till 50 människor och se vad som händer. Det funkar!
– Det är viktigt att se vilka människor du har kring dig. Kan du byta ut negativa personer? Säg i alla fall ifrån. Och komplettera sedan med folk som ger dig energi och som tror på dig.
– Se dig själv lyckas. Tänk dig in i sitsen, hur känns det? Och vad behövs för att komma dit?
– Bygg upp dina resurser för att kunna hjälpa andra. Du känner dig behövd och mår bra.

Maria Appelqvist

Doktor i sociologi på Malmö högskola och professionell coach:

– Förändring skrämmer oss för vi vet vad vi har, men vi kan aldrig veta vad vi får. Men tar du inte tag i din Jante och möter det obehagliga eller obekväma så finns risken att din onöjdhet bubblar upp när du minst anar det. Vissa får även fysiska symptom till slut för att de inte tar tag i sin situation.
– Vi kompenserar gärna vår egen rädsla med att titta på andra på tv. Som riktiga soffpotatisar kan vi se det som vi själva inte vågar göra – folk som ger sig ut på äventyr, tävlar eller bara får ordning på sitt liv.

Julia Pehrsson
Projektledare för ett Antijanteprojekt i Nordmalings kommun:

– Man kommer långt på att uppmärksamma sin egen Jante men vi är inte vana vid att tala om vad vi är bra på. Ta hjälp av din omgivning för att se vad de tycker du är bra på. Och motgiftet mot Jantesjukan är att ge beröm till andra.

Teo Härén
Kreativitetskonsult, föreläsare och författare:

– Vidga dina vyer och skaffa dig nya perspektiv. Sök upp en femåring! De har ännu inte insett några begränsningar och undrar varför vi inte kan åka till månen i morgon. Det är ytterligare ett bevis på att människan av naturen inte har Jante i sig utan att det snarare är något som vi konstruerar under livets gång.

Olof Röhlander
Författare och coach i mental träning:

– Vänd dina svagheter till styrkor. Om någon tycker att du är för ung och oerfaren för ett visst jobb så vänd på steken. Du är till exempel mer formbar och inte lika låst som andra, mer erfarna, personer kan vara.
– Lås dig inte vid vad som söks i en jobbannons. Många arbetsgivare skriver kravlistor som gör att det ser ut som att bara en supermänniska har en chans. Men sök! Du kan visst passa för det här. Rätt framåtanda och entusiasm tar dig långt.
– Ha alltid något på gång. Sitt inte och vänta på att det ska lossna i livet. Ta initiativ och koka ihop saker med olika människor. Våga kasta ut idéer och prova saker.
– Öva bort dina svagheter! Sitter du alltid i baksätet för att du har dåligt lokalsinne kommer du aldrig bli bra på att läsa kartan.