12 sätt att bli hatad på jobbet

12 sätt att bli hatad på jobbet

Foto: Foto:Campus

På jobbet 11 Nov 2010 00:00

Dags att snart ge dig ut i arbetslivet och vill få en dålig start på ditt nya jobb? Här är 12 sätt att bli hatad på jobbet!

Dags att snart ge dig ut i arbetslivet och vill få en bra start – eller är du bara nyfiken vad som får kollegor runt om i landet att vilja strypa varandra? Här är 12 sätt att bli hatad på jobbet!

”Vad på kontoret upprör och irriterar dig?”. Det har över 1000 kontorsanställda svarat på i en färsk undersökning. Vi tog rygg på den och skapade din checklista för att bli avskydd på kontoret.

1. Gnäll
Utnyttja alla lunchraster och fikapauser till att gnälla så mycket du kan – om chefen, kollegorna, arbetsuppgifterna, papperskvaliten i skrivaren, smaken på vattnet, spolfunktionen på toaletten och färgen på väggarna. Det allra flest (hela 61 procent) av de tillfrågade irriterade sig på var nämligen kollegor med en negativ attityd till jobbet.

2. Slicka röv
Nästan lika många (60 procent) blir upprörda på kollegor som fjäskar för chefen. Dags att börja ta med ett polerat äpple varje morgon, eller kemtvätten – chefens alltså.

3. Alliera dig
Mer än hälften av de som svarat på undersökningen (54 procent) blir förbannade på kollegor som gruppera sig mot andra. Så välj ut någon svag stackare på avdelningen som du sedan får alla andra att vända sig emot. Det är bäst om det är en kvinna eftersom det är de som stör sig allra mest på det här beteendet (59 procent mot 49 procent av männen)

4. Grisa ner på toaletten
Se till att kissa på ringen, kasta pappershandukar på golvet och vägra att städa upp efter dig på kontorstoaletten. Det tycker ganska många är irriterande – även om hela 50 procent inte tycker det. Även här är det bäst att stöka till precis innan en kvinna ska in på toaletten eftersom 57 procent av kvinnorna upprörs över ofräscha toaletter, mot 44 procent av männen.

5. Slappa
Nu börjar vi komma ner på beteenden som över hälften finner acceptabelt. Men åtminstonde 40 procent blir upprörda eller irriterade på kollegor som inte levererar resultat. Så upp med fötterna på skrivbordet, luta dig tillbaka, och njut.

6. Skippa klockan
Ganska många (39 procent) stör sig på kollegor som struntar i mötestider och kommer för sent. Släng klockan och lev för stunden!

7. Släng deon
Och varför inte passa på att ta bohemlivsstilen hela vägen ut och strunta i deon? 38 procent stör sig nämligen på kollegor som luktar svett.

8. Beröm inte
Beröm är för mesar! Tycker du att någon gjort ett bra jobb – säg det inte! 22 procent av de tillfrågade tycker nämligen att det är störigt med kollegor som aldrig berömmer andra.

9. Ta en öl till
Lika många (22 procent) stör sig på kollegor som tittar för djupt i glaset och blir för fulla på personalfester. Dags att bli stupfull. Nästa fest – rensa baren!

10. Skrik mer
Nästa gång du ska prata med någon så höj rösten så mycket du bara orkar och ge dig inte förrän personen håller för öronen och håller på att blåsa bort. 22 procent blir irriterade på kollegor som pratar för högt.

11. Skruva upp volymen
Skruva upp ljudnivån så du spräcker hörlurarna, eller varför inte skippa hörlurarna och satsa på att spräcka högtalarna istället? Eller fönstren? 20 procent stör sig på musik som spelas för högt.

12. Var obehagligt privat
Lika många (20 procent) blir irriterade och illa berörda av kollegor som ogenerat pratar om för privata saker. Dags att börja prata vitt och brett om ditt privatliv alltså. Avslöja varenda detalj om ditt sexliv, kärleksliv och jobbiga kompisar och släktingar. Eller varför inte rigga upp en webkamera i vardagsrummet och köra en egen realityshow?

Men det här kan du göra utan problem – bara 8 procent finner dessa saker irriterande

1. Ha en kärleksrelation.

2. Ha utmanande klädsel (Kollegor med en utmanande klädsel irriterar betydligt fler kvinnor än män, 12 respektive 3 procent. Irritationen riktar sig främst mot unga kvinnor – unga män klarar sig betydligt lindrigare undan.)

3. Klä dig slarvigt

4. Strunta i att städa skrivbordet

Kontorsbarometern har genomförts tre gånger tidigare på uppdrag av Vasakronan. 1047 kontorsarbetare svarade under perioden 19 mars till 6 april på undersökningen, som genomfördes av företaget United Minds.

 

Ebba Hyckenberg
Publicerad 11 Nov 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

8 stela grejer med att vara ny på jobbet

Ditt Liv

8 stela grejer med att vara ny på jobbet

Toalettbekymmer, ensamluncher och en total avsaknad av ansiktsminne är sådant som kan prägla rookiens första skakiga veckor.

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Din Karriär

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Att börja på ett nytt jobb kan verkligen kännas nervöst som tusan. Men lugn, med rätt förberedelser hjälper du dig själv att komma i fas.

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Din Karriär

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Kvinnors benägenhet att hamna i konflikt påverkas mer av ljudvolym och kontorstyp – men män bråkar ändå mest. Det visar en ny studie.

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Ditt Liv

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Den stora kickoff-säsongen är här! I höst kommer tusentals svenskar vakna upp och känna sig bortgjorda, livrädda och ångerfulla. Inte du!

Så handskas du med giftiga människor

Ditt Liv

Så handskas du med giftiga människor

De manipulerar, gnäller och drygar sin väg fram i livet – på din bekostnad. Vi reder ut vad som kännetecknar giftiga människor – och ger...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »