12 sätt att bli hatad på jobbet

12 sätt att bli hatad på jobbet

Foto: Foto:Campus

På jobbet 11 Nov 2010 00:00

Dags att snart ge dig ut i arbetslivet och vill få en dålig start på ditt nya jobb? Här är 12 sätt att bli hatad på jobbet!

Dags att snart ge dig ut i arbetslivet och vill få en bra start – eller är du bara nyfiken vad som får kollegor runt om i landet att vilja strypa varandra? Här är 12 sätt att bli hatad på jobbet!

”Vad på kontoret upprör och irriterar dig?”. Det har över 1000 kontorsanställda svarat på i en färsk undersökning. Vi tog rygg på den och skapade din checklista för att bli avskydd på kontoret.

1. Gnäll
Utnyttja alla lunchraster och fikapauser till att gnälla så mycket du kan – om chefen, kollegorna, arbetsuppgifterna, papperskvaliten i skrivaren, smaken på vattnet, spolfunktionen på toaletten och färgen på väggarna. Det allra flest (hela 61 procent) av de tillfrågade irriterade sig på var nämligen kollegor med en negativ attityd till jobbet.

2. Slicka röv
Nästan lika många (60 procent) blir upprörda på kollegor som fjäskar för chefen. Dags att börja ta med ett polerat äpple varje morgon, eller kemtvätten – chefens alltså.

3. Alliera dig
Mer än hälften av de som svarat på undersökningen (54 procent) blir förbannade på kollegor som gruppera sig mot andra. Så välj ut någon svag stackare på avdelningen som du sedan får alla andra att vända sig emot. Det är bäst om det är en kvinna eftersom det är de som stör sig allra mest på det här beteendet (59 procent mot 49 procent av männen)

4. Grisa ner på toaletten
Se till att kissa på ringen, kasta pappershandukar på golvet och vägra att städa upp efter dig på kontorstoaletten. Det tycker ganska många är irriterande – även om hela 50 procent inte tycker det. Även här är det bäst att stöka till precis innan en kvinna ska in på toaletten eftersom 57 procent av kvinnorna upprörs över ofräscha toaletter, mot 44 procent av männen.

5. Slappa
Nu börjar vi komma ner på beteenden som över hälften finner acceptabelt. Men åtminstonde 40 procent blir upprörda eller irriterade på kollegor som inte levererar resultat. Så upp med fötterna på skrivbordet, luta dig tillbaka, och njut.

6. Skippa klockan
Ganska många (39 procent) stör sig på kollegor som struntar i mötestider och kommer för sent. Släng klockan och lev för stunden!

7. Släng deon
Och varför inte passa på att ta bohemlivsstilen hela vägen ut och strunta i deon? 38 procent stör sig nämligen på kollegor som luktar svett.

8. Beröm inte
Beröm är för mesar! Tycker du att någon gjort ett bra jobb – säg det inte! 22 procent av de tillfrågade tycker nämligen att det är störigt med kollegor som aldrig berömmer andra.

9. Ta en öl till
Lika många (22 procent) stör sig på kollegor som tittar för djupt i glaset och blir för fulla på personalfester. Dags att bli stupfull. Nästa fest – rensa baren!

10. Skrik mer
Nästa gång du ska prata med någon så höj rösten så mycket du bara orkar och ge dig inte förrän personen håller för öronen och håller på att blåsa bort. 22 procent blir irriterade på kollegor som pratar för högt.

11. Skruva upp volymen
Skruva upp ljudnivån så du spräcker hörlurarna, eller varför inte skippa hörlurarna och satsa på att spräcka högtalarna istället? Eller fönstren? 20 procent stör sig på musik som spelas för högt.

12. Var obehagligt privat
Lika många (20 procent) blir irriterade och illa berörda av kollegor som ogenerat pratar om för privata saker. Dags att börja prata vitt och brett om ditt privatliv alltså. Avslöja varenda detalj om ditt sexliv, kärleksliv och jobbiga kompisar och släktingar. Eller varför inte rigga upp en webkamera i vardagsrummet och köra en egen realityshow?

Men det här kan du göra utan problem – bara 8 procent finner dessa saker irriterande

1. Ha en kärleksrelation.

2. Ha utmanande klädsel (Kollegor med en utmanande klädsel irriterar betydligt fler kvinnor än män, 12 respektive 3 procent. Irritationen riktar sig främst mot unga kvinnor – unga män klarar sig betydligt lindrigare undan.)

3. Klä dig slarvigt

4. Strunta i att städa skrivbordet

Kontorsbarometern har genomförts tre gånger tidigare på uppdrag av Vasakronan. 1047 kontorsarbetare svarade under perioden 19 mars till 6 april på undersökningen, som genomfördes av företaget United Minds.

 

Ebba Hyckenberg
Publicerad 11 Nov 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Det skulle vara intressant att vara flugan på väggen under ett lönesamtal med Darth Vader.

Din Karriär

8 fiktiva chefer du ska vara glad att du slipper

Vantrivs du med din chef? När du gått igenom den här listan kommer allt att kännas mycket bättre. Här är 8 skräckexempel från filmens värld.

Så skapar du peppig stämning på jobbet

Din Karriär

Så skapar du peppig stämning på jobbet

När stressen ökar och arbetslusten minskar på svenska arbetsplatser blir det allt viktigare att jobba med arbetsglädjen. Det gör både att...

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Din Karriär

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Håll promillen i styr! Därför vinner du på att inte vara den som drar sju tequila-shots när det vankas julfest på jobbet.

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Din Karriär

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Mejlandet är en välsignelse på många sätt, men ödesdigra vanor och misstag kan slå hårt mot såväl effektivitet som yrkesmässiga relationer....

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Din Karriär

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Sprider du elaka mejl, tar åt dig äran för andras arbete eller ”glömmer” bjuda kollegor du tycker är mindre värda till AW:n? Se upp - det...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »